Czas przygotowania: około 60 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
Przepis na placki:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 czubate łyżeczki sody
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżki miodu
- 8 łyżek mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i dodajemy sodę. Następnie na wolnym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy do niej miód, cukier, mleko i kakao. Wszystko mieszamy do momentu aż osiągnie jednolitą konsystencję. Po ostygnięciu lekko ciepłą masę wlewamy do miski z mąką. Mieszamy. Ciasto jest dosyć gęste ale i lekko wilgotne. Dzielimy je na cztery równe części i rozkładamy na brytfanki np. o wymiarze - ok 20x36 cm. Dwie pierwsze warstwy pieczemy o ile to możliwe jednocześnie, zajmuje to ok 20 min. Kolejne dwie wkładamy do piekarnika gdy ciasto się zarumieni. Po ostygnięciu ciasto wydaje się dosyć sztywne i twarde (podobnie jak kruche ciastka). Dopiero po przełożeniu masą nabiera ono odpowiednią wilgoć. W tym celu należy odczekać kilka godzin.
- 6 szklanek mleka
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
Przygotowanie masy:
Przepis na masę jest wyjątkowo łatwy i ekonomiczny. Do mleka dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Najlepiej zmiksować wszystko, żeby nie powstawały grudki. Wstawiamy masę na ogień i mieszamy aż do zagotowania. Po przestudzeniu przekładamy ciasto i gotowe.
Ciasto fantastycznie smakuje:)
OdpowiedzUsuń