Czas przygotowania: około 120 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
- pół kg mąki
- kostka masła roślinnego lub margaryny
- 1 jajko
- śmietana 18 (duża)
- zapach migdałowy
- drożdże (wielkości orzecha włoskiego- małego)
- szczypta soli i cukru
- marmolada (lub dżem domowy najlepiej porzeczkowy)
- cukier puder
Przygotowanie:
Na stolnicy rozsypujemy mąkę, dodajemy całe jajko, szczyptę soli i cukru, następnie dodajemy pokrojoną margarynę na małe kawałeczki, rozdrabniamy drożdże w paluszkach i rozsypujemy na składniki, kropimy zapachem migdałowym i ciapiemy wszystko nożem dodając stopniowo śmietanę (odpowiednią ilość do uzyskania prawidłowej konsystencji).
Wszystko ugniatamy, wyrabiamy na jednolite ciasto.
Po kawałku rozwałkowujemy ciasto – dość cienko, gdyż podczas pieczenia sporo wyrośnie. Jeśli chcemy rogaliki wycinamy okrąg np. od talerza, następnie dzielimy na trójkąty (najlepiej wąskie ku górze i długie). Smarujemy marmoladą, unikajmy smarowania brzegów, zawijamy i formujemy rogalika. Można wymyślać rozmiar, wygląd rogalików czy ciasteczek. Inna forma to kwadraciki, które smarujemy marmoladą, zlepiamy na przekątne rogi kwadracika i mocno wszystkie dociskamy w ciasteczko (mogą się rozklejać). Blachę czy prodiż smarujemy tłuszczem i posypujemy mąka bądź bułka tartą. Pieczemy w temperaturze 180 °. Ciasteczka pieką się szybko, układajmy na blaszce zachowując trochę odległości pomiędzy, aby uniknąć sklejenia. Po wyjęciu rogalików, jeszcze gorące należy posypać cukrem pudrem, gdyż jak wystygną cukier nie będzie się ich trzymał.
Rogaliki, ciasteczka mogą dłużej poleżeć, a i tak będą smaczne i nie stwardnieją tak szybko.
Polecam, smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz