Czas przygotowania: około 120 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do zrobienia ciasta potrzebujemy:
- 9 żółtek
- 2,5 kostki margaryny/masła
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- cukier wanilinowy
- 1kg mąki
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy żółtka, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier wanilinowy, margaryny posiekane w kostkę. Następnie wyrabiamy masę i wstawiamy do lodówki - minimalnie na pół godziny. Ciasto jest dosyć zbite, przy wałkowaniu nie powinno przyklejać się do podłoża. Rozwałkowujemy je do grubości 5-7 mm i wycinamy dowolne kształty. Możemy wierzch ciastek posmarować białkiem i posypać grubym, kryształowym cukrem. Doskonale smakują też posypane makiem.Wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i pieczemy do zarumienienia.
Jadłem, polecam.
OdpowiedzUsuńSeba