Czas przygotowania: około 100 min.
Średnio łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do przygotowania grzybków potrzebujemy:
- 50 dag mąki
- 1,5 kostki margaryny
- szklanka kwaśnej śmietany
- białko - 1 jajko
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 0,5 szklanki zwykłego mleka
- polewa czekoladowa
- mak
Składniki ciasta: mąkę, jedną kostkę margaryny, śmietanę "posiekać" i zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto należy wyjąć, następnie rozwałkować i wyciąć szklanką oraz foremką do babeczek parę krążków. Krążkiem wyciętym foremką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremki. Upiec na złoty kolor. W krążkach wyciętych szklanką wyciąć dziury kieliszkiem (otwory na trzonek grzyba) i wstawić je do piekarnika. Następnie uformować z rulonu ciasta trzonki, obtoczyć je w białku a ich koniuszki w maku. Do wypieczonych kapeluszy nałożyć "biały krem" (przepis poniżej) i przykryć je krążkami z dziurką. Trzonek włożyć w otwór. Kapelusz polać polewą (a najlepiej posmarować pędzelkiem). Przepis na krem:
Utrzeć mikserem następujące składniki: mleko w proszku, 0,5 kostki margaryny, cukier wanilinowy, cukier puder oraz mleko zwykłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz