środa, 16 maja 2012

CIASTKOWE GRZYBKI


Czas przygotowania: około 100 min.
Średnio łatwe  w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do przygotowania grzybków potrzebujemy:

  • 50 dag mąki 
  • 1,5 kostki margaryny
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • białko - 1 jajko
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki zwykłego mleka
  • polewa czekoladowa
  • mak
 Przygotowanie:
Składniki ciasta: mąkę, jedną kostkę margaryny, śmietanę "posiekać" i zagnieść, wstawić do lodówki na godzinę lub dwie. Po tym czasie ciasto należy wyjąć, następnie rozwałkować i wyciąć szklanką oraz  foremką do babeczek parę krążków. Krążkiem wyciętym foremką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremki. Upiec na złoty kolor. W krążkach  wyciętych szklanką wyciąć dziury kieliszkiem (otwory na trzonek grzyba) i wstawić je do piekarnika. Następnie uformować z rulonu ciasta trzonki, obtoczyć je w białku a ich koniuszki w maku. Do wypieczonych kapeluszy nałożyć  "biały krem" (przepis poniżej) i przykryć je krążkami z dziurką. Trzonek włożyć w otwór. Kapelusz polać polewą (a najlepiej posmarować pędzelkiem).                      Przepis na krem:
Utrzeć mikserem następujące składniki: mleko w proszku,     0,5 kostki margaryny, cukier wanilinowy, cukier puder oraz mleko zwykłe. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz