czwartek, 9 lutego 2012

CIASTO MARCHEWKOWE

  

Czas przygotowania: około 60 min.
Łatwe  w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
  • 1/2 szklanki rodzynków
  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3,5 szklanki startej na drobno marchewki
  • 4 jajka
  •  20 dag masła
  • 1pełna łyżeczka cynamonu
  • 1pełna łyżeczka imbiru
  • kilka orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie.Proszek i mąkę mieszamy, dodajemy połowę cukru i marchewkę. Jajka wystarczy tylko lekko roztrzepać i dołączyć do powyższych składników. Delikatnie podgrzewamy masło, dodajemy je wraz z rozmieszaną resztą cukru, cynamonem i imbirem.Następnie wrzucamy rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę.  Mieszamy wszystko i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz