Czas przygotowania: około 60 min.
Łatwe w przygotowaniu
Bardzo wysoka dostępność składników
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 szklanki mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 3,5 szklanki startej na drobno marchewki
- 4 jajka
- 20 dag masła
- 1pełna łyżeczka cynamonu
- 1pełna łyżeczka imbiru
- kilka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody
- cukier puder do posypania
Namaczamy rodzynki w gorącej wodzie.Proszek i mąkę mieszamy, dodajemy połowę cukru i marchewkę. Jajka wystarczy tylko lekko roztrzepać i dołączyć do powyższych składników. Delikatnie podgrzewamy masło, dodajemy je wraz z rozmieszaną resztą cukru, cynamonem i imbirem.Następnie wrzucamy rodzynki, posiekane orzechy oraz sodę. Mieszamy wszystko i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz